Calibrarea antenei statiei radio insemna aducerea antenei in aceeasi frecventa de lucru cu statia, operatie ce are rezultate care difera in functie de locatie, puterea statiei, modalitatea de alimentare si cel mai important factor calitatea antenei.
Calibrarea statie radio se va face cu ajutorul unui reflectometru conectat intre statie si antena, moment la care se observa valorile SWR-ului pe canalele 1 si 40, in functie de modelul de aparat de masura pe care il detinem.
Daca pe canalul 1 reflectata este mai mare decat pe canalul 40 se ridica spicul pana cand avem valori egale, sau media lor adica cea de pe canalul 20 este mai mica decat 1,5.
Daca pe calul 40 reflectat este mai mare decat pe canalul 1 se coboara spicul pana cand avem valori egale, sau media lor este mai mica decat 1,5 (in cazul in care spicul a ajuns la maxim in jos se va taia din radiant la inceput 1 cm, apoi doar cate 0,5 cm dar nu mai mult de 3-4 cm in total).
Daca valorile rezultate nu sunt satisfacatoare se va incerca gasirea unei alte locatii unde este posibil ca antena sa aiba alt randament, deci si valori ale SWR-ului mai bune.
FUNCTIA SWR
Functia SWR, a reflectometrului, este probabil cel mai util test de efectuat. Testarea SWR-ului sau a undelor radio stationare ofera operatorului emitatorului o buna indicatie a conditiei antenei si cablului acesteia, intrucat cele mai multe antene sunt plasate in exteriorul emitatorului. In scopul de a obtine cantitatea de putere maxima radiate de la antena, cablul coaxial si antena trebui adaptate la emitator.
Deoarece o potrivire perfecta nu este niciodata realizata, neadaptarea poate fi masurata prin masurarea SWR-ului care exista in cablul coaxial al antenei.
Masurarea SWRului este exprimata ca raport intre suma puterii directe (FWD) si reflectate (REF) si diferenta celor doua puteri. Urmatoarele exemple sunt ale rapoartelor cantitatilor de pierdere de putere pentru o unda stationara.
Pierdere de putere SWR Pierdere de putere SWR
0 % = 1:1 11 % = 2:1
2 % = 1.3:1 25 % = 3:1
3 % = 1.5:1 38 % = 4:1
6 % = 1.7:1 70 % = 10:1
Un raport de la 1.1:1 la 2:1 este considerat de obicei satisfacator pentru majoritatea operatiilor.
FUNCTIA WATTMETRU
Aceasta functie este oferita pentru monitorizarea starii emitatorului prin masurarea puterii relative RF generate de emitator. Acest reflectometru masoara pana la 100 watti a puterii RF. Nu vor exista pierderi de putere masurabile daca aparatul de masura este conectat permanent la cablul coaxial.
INSTALARE PENTRU SWR SI MASURATORI DE PUETRE
Pentru a putea folosi acest reflectometru ca pe un aparat de masura al SWR metrului sau ca pe un aparat de masura, ce masoara puterea in radio frecventa RF, trebuie conectat la o antena. Cu emitatorul inchis, deconectati cablul coaxial din emitator si conectati-l la iesirea SWR metrului marcata ANT. Conectati un cablul coaxial intre emitator si iesirea puterii SWR metrului marcata RTX. Acest reflectometru poate fi instalat permanent pentru utilizarea functiei SWR sau pentru utilizarea functiei de wattmetru.
PRECAUTII LA MASURAREA SWR-ului: NU DESCHIDETI EMITATORUL IN TIMP CE
REFLECTOMETRUL SI ANTENA SUNT DECONECTATE!
1. Atunci cand reflectometrul este conectat corespunzator si emitatorul este inchis, rotiti butonul in pozitia “FWD”.
2. Ajustatila butonul S.CAL pentru o deviatie maxima a acului indicator pana la marcajul “SET” de pe reflectometru.
3. In timp ce statia este pe emisie, intrerupatorul REF trebuie sa fie in pozitia in pozitia “SWR” si cititi valoarea SWR-ului pe scara superioara. Acesta este VSWR.
NOTA: DACA SWR-ul ESTE DEASUPRA 2:1 ANTENA TREBUIE ACORDATA SAU
POATE FI O PROBLEMA IN CABLUL ANTENEI. PRECAUTII DE MASURAE A PUTERII: NU PORNITI EMITATORUL IN TIMP CE REFLECTOMETRUL SI ANTENA SUNT DECONECTATE.
1. Conecttai reflectometru in cablu antenei in aceasi mod ca si la masurarea SWR-ului.
2. Pentru masurarea puterii sub 10 watti, comutati intrerupatorul in pozitia pentru 10W-100W in pozitia 10W; pentru masurarea puterii peste 10 watti utilizati pozitia 100W a comutatorului.
NOTA: PENTRU O CITIRE CORECTA A PUTERII, SWR-ul NU TREBUIE SA FIE MAI
MARE DE 1.5:1.
3. Porniti emitatorul si cititi indicatia puterii. Daca scala de 100W este utilizata, multiplicati citirea cu 10.
PRECAUTII: CITIREA ERONAT DE MARE SAU PESTE PUTEREA NOMINALA A
EMITATORULUI POATE INDICA UN SISTEM DEFECT AL ANTENEI. VERIFICATI TOTI
CONECTORII PENTRU UN CONTACT ELECTRIC BUN SAU INLOCUIREA IN CAZ DE
CORODARE.
SPECIFICATII
74418 citiri | Publicat in data de 25 Martie 2010 |Calibrarea, statiilor, radio, CB, Calibrare, statie, radio, antena, reflectometru, iasi, iasi