LATIMEA DE BANDA
Cei mai multi dintre noi folosesim diverse frecvente. Inseamna ca trebuie sa ne schimbam antena pentru fiecare canal? Nu , antena rezoneaza intr-o banda de frecventa, cele mai multe antene de cb fiind proiectate pentru a lucra in toate cele 40 de canale relativ bine, avand latimea de banda de la 27.405-26.965. Una din metodele folosite pentru a testa latimea de banda este prin masurarea undei stationare (SWR)
SWR
Pentru a intelege notiunea de “unda stationara” (SWR), trebuie sa mai facem cunostinta cu citeva proprietati ale antenei. Termenul de “impedanta” , impedanta de intrare. A nu se confunda impedanta cu rezistenta in curent continuu. Aceste doua masuri sunt de fapt doua concepte diferite! Impedanta unei antene nu se masoara cu un ohmetru.
Termenul de impedanta a antenei se refera la un raport intre tensiunea radiofrecventei si curent ei. Acest raport, masurat in diverse puncte ale antenei, este diferit.
In formula , aceasta suna cam asa: Impedanta (Ohmi) = Urf /Irf
E nemaipomenit de interesant da la ce ne ajuta asta ca sa vedem unda stationara (SWR)?Dupa cum stiti sau nu stiti, antenele sunt facute sau se incearca a fi facute cu o impedanta de intrare de 50 de Ohmi. Este vorba de antenele facute de fabrica deoarece iesirea unei statii de CB este pe 50 de Ohmi- (nu toate antenele sau statiile sunt concepute pe aceasta impedanta). Tot din acest motiv, cablul de la antena la statie trebuie sa fie de – ghiciti- 50 de Ohmi, de obicei se foloseste RG213 deoarece , in frecventa de 27 atenuarile sunt mici iar tensiunile de rf pot fi de pina la 4.5 KV. Daca antena nu este bine acordata sau cablul este de 75 de ohmi in loc de 50 apare dezacordul , adica unda stationara. Sunt fel de fel de situatii in care poate aparea SWR-ul, in afara de cea prezentata mai sus: coaxial turtit, conectari defectuase, asamblare incorecta a antenei sau lungimea ei gresita.
Peste toate astea…. Mai conteaza si vecinatatea obiectelor sau cladirilor, prea apropiate de antena. Si acestea au o influenta nefasta asupra ei…
Cum vom rezolva toate aceste probleme? In acest punct sa presupunem ca antena nu are lungimea corecta, nu este reglata si ca , pe cablu, de la antena la statie toata unda sau o parte din ea se intoarce inapoi pe cablu. Aceasta unda este numita unda stationara. Raportul intre unda directa si cea stationara se cheama – REFLECTATA – SWR. Scopul tau este sa ai o reflectata cit mai mica, sub 2:1, in unele instalatii mobile , un asemenea raport este suficient deoarece , antenele de mobil de obicei au o impedanta de intrare mai mica de 50 de ohmi. In general un swr de 1:5 e ok dar profesionistii cauta unul de 1:1, acesta din urma indicind un transfer maxim al undei radio de la emitator catre antena.
Atentie!!! Reflectata se masoara cu un reflectometru. Echipamentele mai performate sunt echipate cu el din fabricatie. Daca totusi, ti-ai luat un jaf, nu dispera , sunt destul de ieftine si se interconecteaza intre statie si antena- inca un element in plus de dezacord care sa-ti dea bataie de cap!
Textele si exprimarea si drepturile de autor apartin dlui Sorin Petre - 233SX011
Sursa:
Articol unde radio
69107 citiri | Publicat in data de 30 Iulie 2010 |swr,reflectanta,calibrare,statie,statii,radio,unda,stationara